Soorten daken: de 6 meest voorkomende daken!

De daken van huizen in Nijmegen verschillen behoorlijk van elkaar. Zo is het ene dak bijvoorbeeld bedekt met dakpannen, terwijl andere huizen voorzien zijn van leien, riet of aluminium. Daken verschillen niet alleen in dakbedekking van elkaar. We kennen namelijk ook allerlei verschillende soorten daken. Zo bestaat het ene hellende dak uit slechts twee zijden, terwijl andere hellende daken vier zijden hebben. Heeft u weinig tot geen kennis van daken? Wij zetten hieronder de 6 meest voorkomende soorten daken op een rijtje. Uiteraard stippen we per soort ook even de voor- en nadelen aan. Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken wanneer u op zoek bent naar een nieuw dak.

Plat dak

Soorten daken We beginnen dit overzicht met soorten daken met een plat dak. In tegenstelling tot een hellend dak heeft een plat dak een horizontaal dakoppervlak. Voor het oog is een plat dak helemaal plat, maar dat is eigenlijk nooit het geval. Platte daken hebben namelijk altijd een lichte hellingshoek. Hierdoor kan water van het dak af stromen na een regenbui. Zolang de helling kleiner is dan 15 graden, spreken we van een plat dak.

Voordeel

Het grote voordeel van een plat dak is de uitstraling. Aangezien het een horizontaal dakoppervlak betreft, ziet een plat dak er altijd strak uit. Daarbij komt dat platte daken doorgaans niet gevoelig zijn voor (harde) wind. Ook is dit type dak gemakkelijk te plaatsen. Tot slot leent een plat dak zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen.

Nadeel

Uiteraard heeft een plat dak ook een aantal nadelen. Allereerst is de levensduur van de dakbedekking minder dan bij een hellend dak. Daarbij komt dat u het dak regelmatig moet onderhouden. Dit brengt kosten met zich mee. Tot slot is een plat dak gevoeliger voor lekkages. Als de hellingshoek niet groot genoeg is, stroomt het water er namelijk niet af. Het water zoekt dan mogelijk een ander uitweg, wat een lekkage tot gevolg kan hebben.

Zadeldak

Soorten daken Platte daken worden vaak gebruikt op een uitbouw, schuur of ander bijgebouw. Een woning heeft niet snel een plat dak. Nee, we zien vaker een schuin dak terug op een woonhuis. Bij de meeste woningen met een schuin dak gaat het om een zogeheten zadeldak. Deze daksoort bestaat uit twee dakvlakken. Deze lopen aan beide zijden van een woning schuin omhoog tot in de nok. We kunnen dit daktype het beste vergelijken met een omgekeerde letter ‘V’. Een zadeldak dient een hellingshoek van minimaal 15 graden te hebben. Bij een zadeldak bepaalt u zelf hoe schuin u het dak wilt laten lopen.

Voordeel

Een van de voornaamste voordelen van een zadeldak is dat deze goed bestand is tegen wind. De constructie van een zakeldak is namelijk berekend op (harde) windstoten. Daarbij komt dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de afvoer van hemelwater. Onderaan een zadeldak wordt namelijk een dakgoot bevestigd. Deze voert het water via de regenpijp af. Tot slot kunt u met een zaldedak extra leefruimte creëren. Hoe steiler u het dak maakt, des te meer leefruimte er onder het dak ontstaat.

Nadeel

Naast de vele voordelen van een zadeldak kent dit type dak ook één groot nadeel: de prijs. Zo is dit dak een stuk duurder dan een zadeldak. U maakt het overigens zo duur als u zelf wilt. Er zijn namelijk verschillende soorten dakbedekkingen waar u bij een zadeldak uit kunt kiezen. De ene dakbedekking is een stuk duurder dan de andere.

Mansardedak

Een mansardedak behoort ook tot de soorten daken waar u uit kunt kiezen. Mogelijk kent u dit daktype beter onder de naam Franse kap of gebroken kap. Een mansardedak heeft namelijk geknikte dakvlakken. In tegenstelling tot een zadeldak bestaat deze daksoort doorgaans uit vier vlakken. De onderste twee vlakken van een mansardedak zijn een stuk steiler dan de bovenste delen. Soms lopen de bovenste delen zelfs bijna recht.

Voordeel

Doordat de onderste twee vlakken van een mansardedak steiler zijn, komen we direct bij het grootste voordeel van dit daktype. Door de steile vlakken ontstaat er namelijk veel ruimte onder het dak. Onder de kap van een mansardedak is doorgaans (veel) meer ruimte dan onder een standaard zadeldak. Daarbij komt dat de uitstraling van deze daksoort relatief klassiek is en daardoor goed past bij oude(re) huizen.

Nadeel

Onder een mansardedak zit meer ruimte dan onder een zadeldak, maar toch brengen ook deze soorten daken nadelen met zich mee. Zo zitten er meer knikken in het dak. Dit is voor ongedierte een ideale nestelplaats. Daarbij komt dat een mansardedak allesbehalve goedkoop is. Dit geldt niet alleen voor het plaatsen, maar ook voor het onderhoud. Mansardedaken moeten namelijk relatief vaak onderhouden worden in vergelijking met andere soorten daken.

Schilddak

Soorten daken Een van de soorten daken die veel lijkt op een zadeldak, is het schilddak. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo bestaat dit daktype niet uit twee, maar uit vier dakvlakken. De vlakken aan de lange zijde hebben de vorm van een trapezium, die aan de korte zijde van een driehoek.

Voordeel

Schilddaken hebben als grote voordeel dat ze goed bestand zijn tegen (harde) windstoten. Dit komt doordat ze een aerodynamische vorm hebben. Dit type dak heeft nog een tweede voordeel: de traditionele uitstraling. Een schilddak wordt hierdoor vaak toegepast op oude gebouwen en boerderijen.

Nadeel

Net als bij de andere soorten daken, kleven er ook nadelen aan een schilddak. Grootste nadeel is dat er onder het dak minder ruimte is dan bij bijvoorbeeld een zadeldak. Het dak loopt immers aan vier kant schuin in plaats van aan twee kanten. Ook is een schilddak qua ventilatie minder goed dan andere soorten daken, zoals een zadeldak.

Tentdak

Soorten daken Naast schilddaken bestaan ook tentdaken uit vier vlakken. Toch is er wel een wezenlijk verschil. Bij een tentdak zijn de vier vlakken namelijk exact hetzelfde, het zijn allemaal driehoeken. Schilddaken hebben twee trapeziumvormige vlakken en twee driehoekvormige vlakken. De vier vlakken van een tentdak komen midden boven een gebouw uit in een punt, waardoor een hoge nok ontstaat.

Voordeel

Het grootste voordeel van deze soorten daken is dat er altijd een gunstige zijde is voor zonnepanelen. Een tentdak heeft namelijk vier zijden, eentje op iedere windrichting. Hierdoor kunt u vrijwel altijd een hoog rendement behalen met zonnepanelen. Daarnaast is het dak aerodynamisch, waardoor deze soorten daken goed tegen windstoten kunnen, zoals rukwinden.

Nadeel

Een tentdak heeft ook nadelen. Grootste nadeel is de prijs. Deze soorten daken zijn namelijk niet bepaald goedkoop. Ook de ruimte onder het dak is een nadeel. Alle vier de zijden lopen immers schuin, waardoor u relatief veel ruimte verliest met een tentdak.

Lessenaarsdak

We eindigen dit overzicht van soorten daken met het lessenaarsdak. Op het eerste oog heeft dit daktype veel weg van een plat dak. Dat is logisch, want het dakoppervlak is horizontaal. Toch is er een wezenlijk verschil, want de hellingshoek is meer dan 15 graden. In tegenstelling tot de soorten daken die we hierboven behandelden, heeft een lessenaarsdak maar één zijde.

Voordeel

Doordat een lessenaarsdak een horizontaal dakoppervlak heeft, is er veel ruimte onder het dak. Dit is direct ook het grootste voordeel van dit daktype. Hierdoor kan er vaak veel licht binnenvallen in een ruimte onder een lessenaarsdak. U kunt immers gewoon ramen in de muren plaatsen. Laatste voordeel is dat u maar één dakgoot hoeft te plaatsen, wat scheelt in de kosten.

Nadeel

Een lessenaarsdak brengt uiteraard ook een aantal nadelen met zich mee. Zo is de ruimte onder het dak geregeld hoog. In dat geval is er vaak sprake van loze ruimte, want u benut de ruimte waarschijnlijk niet tot aan het plafond. Tweede nadeel is dat er geen mogelijkheid is voor een zolder. U kunt hooguit voor een vliering kiezen. Deze soorten daken leveren u dus niet veel bergruimte op.

Schakel een dakdekker in

  Gaat u uw dak vervangen en kunt u niet kiezen uit de soorten daken die we hierboven behandelden? Laat dan eens een dakdekker in Nijmegen bij u langskomen. Hij aanschouwt de situatie met eigen ogen en brengt u vervolgens advies uit. Heeft u een keuze gemaakt? Laat uw dak dan ook vervangen door een dakdekker. Dit kost u weliswaar geld, maar u weet zeker dat het dak goed geplaatst wordt. Een dakdekker weet namelijk precies hoe hij alle soorten daken moet plaatsen.

Dakdekker nodig?

  • Ervaren vakmannen
  • Service & kwaliteit
  • Bieden scherpen prijzen
  • Spoedservice

Bekijk de tips van de dakdekker

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Is uw dak aan een nieuwe dakbedekking toe en vraagt u zich af welke bekleding voor uw huis u moet kiezen? Er is tegenwoordig veel keuze wat dakbedekking betreft. Bovendien is het soort dak doorslaggevend bij de keuze van een dakbekking. In dit artikel leggen wij dat...

Soorten isolatieplaten plus de voordelen en prijzen

Soorten isolatieplaten plus de voordelen en prijzen

Is het koud buiten? Dan zet u de verwarming aan om uw woning te verwarmen. Zo heeft u een aangename temperatuur in huis. Wanneer uw huis niet goed geïsoleerd is, dan zal uw cv-ketel extra moeten stoken om uw huis op temperatuur te houden. Goede isolatie van uw woning...

Wanneer moet een dak vervangen worden?

Wanneer moet een dak vervangen worden?

De meeste dakbedekking heeft tegenwoordig een levensduur van enkele tientallen jaren. Hierdoor kijken veel inwoners van Nijmegen niet op of om naar hun dak. Dit kan ertoe leiden dat er steeds vaker problemen ontstaan. Mogelijk duikt er om de haverklap een lekkage op....

Call Now Button