Dakbedekking in Nijmegen

Vakkundig uw dakbedekking laten leggen in Nijmegen? Dakdekkersbedrijf Voets helpt u graag!

Waar zoekt u informatie over?

Dakbedekking: welke mogelijkheden zijn er?

Dakbedekking wordt in tal van verschillende soorten aangeboden. Het maakt het soms best lastig om een keuze te maken, wanneer u de bedekking op het dak van uw woning wilt laten vervangen. Dakbedekking wordt overigens niet alleen op daken van woningen aangebracht. U kunt de verschillende soorten dakbedekking ook gebruiken op een schuurtje, een veranda of bijvoorbeeld uw tuinhuis. Wist u dat het vervangen van de oude bedekking van uw dak niet altijd noodzakelijk is? Wanneer u bijvoorbeeld voor dakleer, ook wel bitumen genoemd, kiest kunt u de oude bedekking laten zitten. Houd er rekening mee, dat u dit slechts eenmalig kunt doen. Het keer op keer toevoegen van een extra laag zou de dakbedekking te zwaar kunnen maken voor uw dakconstructie.

In dit artikel zetten we de verschillende soorten dakbedekking voor u op een rijtje. Waaruit kunt u kiezen bij een schuin dak? Is ieder type dakbedekking mogelijk, of ben ik afhankelijk van de hellingshoek van mijn dakconstructie? Ook voor een plat dak vindt u een overzichtelijk schema, met daarin de verschillende soorten dakbedekkingen. Laat een nieuwe bedekking aan uw dak altijd door een dakdekker aanbrengen. Het helpt u te voorkomen dat er lekkages onder de dakbedekking ontstaan. Daarbij bespaart het u veel tijd en moeite!

Plat dak laten leggen? Neem direct contact op!

Verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak

Laten we kijken naar de verschillende soorten dakbedekking, die u op een plat dak aan kunt brengen. Onderstaande tabel zet de mogelijkheden voor u uiteen, inclusief een indicatie van de prijs van de dakbedekking en de levensduur hiervan. Onder de tabel vindt u voor de verschillende soorten bedekkingen een toelichting.

TypeLevensduurPrijs
Bitumen dakbedekking30 jaar-
PVC dakbedekking35 jaar-
EPDM42.5 jaar+
Groene dakbedekking50 jaar++

Bitumen dakbedekking

Een bitumen dakbedekking is al jaren een van de populairste soorten bedekkingen voor op een plat dak. Het voordeel van dakleer is het feit, dat het materiaal relatief goedkoop is en daarbij makkelijk kan worden aangebracht. De beperkte arbeidstijd maakt dat u ook voor de montage een scherpe prijs betaalt! Ten opzichte van bijvoorbeeld een EPDM bedekking of een groen dak heeft een bitumen dakbedekking een beperkte levensduur. U kunt de levensduur van het materiaal enigszins verlengen, door de bedekking van een laagje dakgrind te laten voorzien. Dakgrind weerkaatst UV-straling of neemt dit op, waarmee een snelle slijtage van het dakleer voorkomen worden.

Bij bitumen dakbedekking maakt men normaliter onderscheid tussen Atactisch PolyPropyleen (APP) en Styreen Butadieen Styreen (SBS). Ten opzichte van het klassieke bitumen is bij deze soorten dakbedekking een extra materiaal toegevoegd. Bij APP is dat elastische kunststof en bij SBS rubber. Het maakt dat het materiaal soepeler wordt en hierdoor beter bestand is tegen hevige temperatuurschommelingen. Zoals u eerder las, kunt u een nieuwe laag dakleer aanbrengen over een bestaande dakbedekking. Dit kan alleen, wanneer u dit niet eerder gedaan heeft. Bekijk hier een uitgebreidere uitleg over bitumen dakbedekking.

Dakbedekking van PVC

PVC heeft een iets langere levensduur dan bitumen. Het verschil in levensduur valt te verklaren door het feit dat PVC minder gevoelig is voor UV-straling en temperatuurschommelingen. De kans op scheuren in een PVC dakbedekking is hierdoor aanzienlijk kleiner dan bij een bitumen bedekking. Net als bij een bitumen dakbedekking kunt u ook een dakbedekking van PVC voorzien van een laagje dakgrind. Het zorgt op PVC voor dezelfde beschermende werking. Ten opzichte van bitumen betaalt u voor PVC een hogere prijs.

EPDM dakbedekking

EPDM is naast dakleer een van de populairste soorten dakbedekking voor op een plat dak. Gek is dat absoluut niet, want EPDM biedt gebruikers verschillende voordelen. Het is een specifiek soort rubber, wat onderhoudsvriendelijk is en normaliter meer dan 40 jaar mee zal gaan. Afhankelijk van hetgeen waaraan de dakbedekking wordt blootgesteld en de manier waarop het onderhouden wordt, kan die levensduur oplopen tot over de 50 jaar. EPDM is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dakleer, ook geschikt om op te lopen. Het maakt dat het materiaal gebruikt kan worden als basis voor een dakterras op een plat dak. Veel andere materialen zullen scheuren, maar EPDM doet dat niet.

Nadeel van EPDM ten opzichte van een bitumen dakbedekking of een bedekking van PVC is dat het materiaal relatief duur is. Wanneer u het dak gebruikt om op te lopen, dan is dit de beste keuze op een plat dak. Mocht u het dak niet betreden, dan kan PVC of bitumen een goedkopere oplossing zijn. Laat een dakdekker u hierover adviseren.

Groene dakbedekking

Een vierde variant voor het bedekken van een plat dak is een groene dakbedekking. Het is een van de trends uit de laatste jaren! De groeiende populariteit van dit type dakbedekking valt te verklaren door het feit, dat het materiaal een positieve invloed heeft op de isolatiewaarde van uw woning. Doordat uw energieverbruik afneemt met een groene dakbedekking, verdient u de investering hierin maandelijks voor een deel terug. Daar komt bij dat een groen dak een zeer lange levensduur heeft. Denk aan minimaal 50 jaar!

Het is afhankelijk van uw wensen voor de begroeiing op uw dak, wat de kosten voor een groene dakbedekking zullen zijn. U kunt kiezen voor een paar simpele mos- en grassoorten, maar bijvoorbeeld ook voor een complete tuin met wandelpad. Enig nadeel van een groene bedekking van uw dak is de hoge prijs per vierkante meter hiervan.

Tip: het loont om bij uw gemeente te informeren, of u in aanmerking komt voor een subsidie bij de aanleg van een groen dak. Sommige gemeentes bieden hier al een subsidie voor aan!

epdm

Schuin dak laten leggen? Neem direct contact op!

Verschillende soorten dakbedekking voor een schuin dak

Naast de verschillende soorten dakbedekking voor op een plat dak, heeft u ook bij een schuin dak een ruime keuze. Onderstaande tabel zet de diverse opties voor u op een rijtje. Onder de tabel vindt u voor ieder van deze soorten dakbedekkingen een korte toelichting.

TypeLevensduurPrijs
Aluminium dakbedekking50 jaar+
Leien60 jaar+
Dakbedekking van zink80 jaar++
Rieten dakbedekking30 jaar++
Koperen dakbedekking80 jaar++
Gebakken dakpan40 jaar-
Betonnen dakpan50 jaar-

Aluminium dakbedekking

Een aluminium dakbedekking kan op verschillende manieren op het dak worden aangebracht. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor losse platen. Deze platen worden niet alleen van aluminium gemaakt, maar bijvoorbeeld ook van staal. Wanneer u de platen van een afstand bekijkt, lijkt het net of er dakpannen op uw dak liggen. Het voordeel van deze platen is dat ze relatief goedkoop zijn en daarbij snel gelegd kunnen worden. Daarbij heeft het materiaal een lange levensduur.

Leien

Enigszins vergelijkbaar met de platen van aluminium zijn leien. Het zijn kleine tegels die naast en onder elkaar op het dak worden aangebracht. Tegenwoordig werkt men hierbij steeds vaker met grotere platen, waarop de leien vooraf bevestigd zijn. Zo hoeven enkel de platen nog gelegd te worden, waarmee het werk veel sneller verloopt. De leien worden aangeboden in drie soorten: een natuurlei, een kunstlei en een zinken lei.

 

Van deze opties is de natuurlei het duurst. Het voordeel hiervan is echter wel, dat ze het langst mee zullen gaan en daarbij een klassieke uitstraling aan uw woning geven. Goedkoper is de kunstlei, welke gemaakt wordt van vezelcement. De lei gaat iets minder lang mee dan de natuurlei, maar heeft nog steeds een lange levensduur in vergelijking met andere soorten dakpannen. De derde optie, de zinken leien, lijkt het meest op de natuurlei. Zink is een zeer stevig materiaal, dat lange tijd meegaat.

Zinken dakbedekking

Naast de zinken leien kunt u ook voor verschillende andere modellen van een zinken dakbedekking kiezen. Zink heeft de fijne eigenschap dat het materiaal erg flexibel is, waardoor dit volledig naar uw wensen kan worden ontworpen. Het materiaal wordt onder meer gebruikt voor bolle en ronde daken. Mede door het feit dat bijvoorbeeld de platen met leien hier niet geschikt voor zijn. De platen van zink voor een recht schuin dak geven uw woning een hele strakke en moderne uitstraling.

Rieten dakbedekking

Een rieten dakbedekking is een relatief dure optie, maar kan uw woning een authentieke, landelijke uitstraling geven. Onder meer in de provincie Drenthe worden woningen regelmatig van een rieten dak voorzien. Niet alleen is een rieten dakbedekking duur in de aanschaf. Ook kost het relatief veel om deze bedekking van uw dak te onderhouden. Zou u het riet niet voldoende onderhouden, dan loopt u het risico dat zich hier al snel bacteriën aan zullen hechten. Ze vormen een groene aanslag die vaak niet eenvoudig te verwijderen is.

Voordeel van een rieten dakbedekking is het feit, dat het materiaal een sterk isolerende werking heeft. Het energieverbruik in huis zal hierdoor afnemen.

Dakbedekking van koper

Eerder las u al dat een zinken dakbedekking de eigenschap heeft, dat het relatief makkelijk gebogen kan worden. Het maakt het materiaal geschikt voor daken met een afwijkende vorm. Hetzelfde geldt voor koper! Ook koper wordt vaak gebruikt bij gebogen daken. Het koper geeft uw woning een fraaie en unieke uitstraling, maar is relatief prijzig. Een dakbedekking van zink gaat ongeveer net zo lang mee, maar kost minder per vierkante meter. Ten opzichte van andere soorten dakbedekking heeft koper net als zink een zeer lange levensduur. In de meeste gevallen wordt een koperen bedekking geplaatst middels losse platen.

bijzondere dakbedekking

Nieuwe dakpannen laten leggen? Neem direct contact op!

Verschillende soorten dakpannen

Het merendeel van de schuine daken in Nederland is voorzien van dakpannen. Wist u dat er grote verschillen bestaan tussen deze dakpannen? Daar waar u dit op afstand wellicht niet direct ziet. Een belangrijk verschil zit in het materiaal waarvan de dakpannen gemaakt zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit onderstaande dakpannen:

Daar komt bij dat de dakpannen in verschillende soorten worden gebruikt op daken. Onderscheid wordt hierbij gemaakt tussen holle en platte dakpannen. Daar waar beide categorieën weer tal van subcategorieën hebben. Zo kunt u kiezen voor een HP holle dakpan, een VH holle dakpan en een OVH holle dakpan. Bij platte dakpannen heeft u keuze uit dakpannen met sluiting, dakpannen met een zachte golving en sluiting, Romaanse en Gothische dakpannen, enkele en dubbele muldenpannen, enzovoorts.

Onderstaand vindt u een toelichting bij de twee populairste materialen dakpannen: de gebakken dakpannen van klei en de betonnen dakpannen. De dakpannen van hout worden op woningen niet meer gebruikt. U ziet ze soms terug op kleine schuurtjes, al wordt ook daar steeds vaker gekozen voor een alternatief.

Gebakken dakpannen van klei

Van de verschillende soorten en modellen dakpannen zijn de gebakken dakpannen van klei al jaren erg populair. Het is een bijzonder stevig type dakbedekking, welke u garandeert van een lange levensduur. Bij de keuze voor gebakken dakpannen is het sterk aan te raden om deze te laten voorzien van een glazuurlaag. Het voorkomt onder meer dat verschillende soorten mossen en algen zich aan het materiaal van de dakpan kunnen hechten. Iets wat het dak een groene aanslag geeft!

Betonnen dakpannen

Een populair alternatief voor de gebakken dakpan is een betonnen dakpan. Een betonnen dakpan is nog sterker dan een gebakken dakpan. Ook bij dit type dakpan is het raadzaam om gebruik te maken van een coating. De coating beschermt de pannen tegen verschillende soorten bacteriën, die zich aan het materiaal zouden kunnen hechten. Het voordeel van een betonnen dakpan is dat deze doorgaans iets goedkoper is dan de gebakken dakpan. Daarbij heeft u keuze uit een breed scala aan variaties. Het verschil zit hierbij in de vorm van de dakpan en de kleur hiervan.

dakpannen

Dakdekker nodig? Neem direct contact op!

Nieuwe dakbedekking op uw dak aanbrengen

Wanneer u overweegt om de bestaande bedekking op het dak van uw woning te laten vervangen, is het verstandig hier een dakdekker voor in te schakelen. De dakdekker kan de oude dakbedekking voor u verwijderen en direct een nieuw soort bedekking aanbrengen. Werken op grote hoogte is voor veel mensen niet prettig en kan daarbij gevaarlijk zijn. Door hier een vakman voor in te schakelen bent u verzekerd van een fraai eindresultaat.

Waarom schakelt u ons in?

  • Ervaren vakmannen
  • Service & kwaliteit
  • Bieden scherpe prijzen
  • Spoedservice

Bel nu de dakdekker in Nijmegen

Call Now Button