Dakleer in Nijmegen

Vakkundig uw dakleer laten branden in Nijmegen? Dakdekkersbedrijf Voets helpt u graag!

Dakleer branden: wanneer kiest men voor deze optie?

Als je een plat dak wilt laten bedekken kun je dat het beste doen met het branden van dakleer. Het is een elastisch en waterdicht materiaal dat jarenlang meegaat. Het leggen hiervan is een lastig werkje dat kennis en handigheid vereist. Onze dakdekkers hebben veel ervaring met het leggen van dakleer en zorgen ervoor dat het leer goed wordt gelegd. Is je dakleer aan renovatie toe of moet een gedeelte worden gerepareerd? Dan kun je bij ons terecht voor uitstekende service, scherpe prijzen en vakkundige dakdekkers. Neem een kijkje op onze website en ontdek onze diensten en mogelijkheden. Vraag een offerte aan voor een uitgebreide prijsberekening of neem contact met ons op voor meer informatie over dakleer in Nijmegen.

De verschillende soorten dakleer

Dakleer kan worden onderverdeeld in twee soorten: op basis van teer en op basis van bitumen. Vanwege negatieve gezondheidseffecten, mag teer sinds 1990 niet meer worden gebruikt. Bitumen is een erg populair materiaal voor het bedekken van platte daken, omdat het erg sterk is, lang meegaat en tegen veel weersomstandigheden is bestand. Bitumen is een vloeibare stof die in aardolie te vinden is. Het is een flexibel materiaal en daardoor is het gemakkelijk te verwerken. Bitumen blijft erg lang waterdicht en heeft daardoor een lange levensduur. Er zijn twee soorten bitumen te verkrijgen: APP en SBS gemodificeerd bitumen. SBS gemodificeerd bitumen is elastischer dan APP gemodificeerd bitumen, waardoor het een goed materiaal is om daken met flexibele vormen mee te bedekken. APP bitumen heeft dan weer als voordeel dat het tegen UV-straling is bestand.

Wat is een bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking noemt men ook wel dakleer, verklaarbaar door de structuur van het materiaal. Dit type dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt op platte daken. Niet alleen op het platte dak van een woning, maar bijvoorbeeld ook op het dak van een veranda, een dakkapel of een schuur. Het materiaal is bijzonder sterk, waardoor de constructie onder de bitumen dakbedekking goed beschermd wordt tegen vocht. Bijkomend voordeel is van het materiaal is het feit, dat een bitumen dakbedekking relatief goedkoop is en een levensduur heeft van 25 tot 35 jaar. In vergelijking met andere materialen is die levensduur niet heel hoog. De prijs-/kwaliteitverhouding maakt echter dat bitumen altijd overwogen zou moeten worden bij het vervangen van uw dakbedekking. Een oplossing waar u een lange tijd plezier van heeft!

Het is van verschillende factoren afhankelijk, wat de kosten zijn voor een bitumen dakbedekking. Het materiaal kan bijvoorbeeld over een bestaande dakbedekking geplaatst worden, wanneer deze dakbedekking nog enigszins waterdicht is. Lastiger wordt dit, wanneer de oude dakbedekking ernstig versleten is. De dakbedekking moet in zo’n geval eerst volledig vervangen worden, alvorens men de nieuwe bitumen dakbedekking aanbrengt. Iets wat circa twee keer zo duur is, maar ook resulteert in een langere levensduur van het materiaal.

Dakleer branden

Voor- en nadelen van bitumen dakbedekking

Aan bitumen dakbedekking zitten verschillende voor- en nadelen. Onderstaand hebben we deze voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. Het kan de keuze tussen een bitumen en andere soorten dakbedekking makkelijker maken.

Voordelen van dakleer:

  • Relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen;
  • Relatief makkelijk te herstellen bij schade, door de gaten in dakleer dicht te branden;
  • Zeer sterk materiaal en waterdicht;
  • Kan over bestaand dakleer worden aangebracht;
  • Bestand tegen chemische stoffen.

Nadelen van dakleer branden:

  • Levensduur van het materiaal is korter dan die van andere materialen;
  • Het materiaal is minder goed bestand tegen vrieskou of hoge temperaturen;
  • Zeer beperkte UV- en zuurstofbestendigheid.

Verschillende soorten bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking wordt in de basis aangeboden in twee verschillende soorten, namelijk: APP en SBS. APP staat hierbij voor Atactisch PolyPropyleen, terwijl SBS een afkorting is van Styreen Butadieen Styreen. Het voordeel van deze materialen is dat ze de nadelen van een traditionele bitumen dakbedekking wegnemen. Laten we kijken welke voordelen deze vormen van een bitumen dakbedekking bieden ten opzichte van de traditionele variant.

Atactisch PolyPropyleen (APP)

Een van de belangrijkste eigenschappen van APP, is het feit dat dit materiaal bewerkt is met een elastische kunststof. Eerder las u al, dat een traditionele bitumen dakbedekking niet mee zal geven als het stevig vriest of bijvoorbeeld erg warmt wordt. Iets waar u niet langer last van zal hebben bij het gebruik van APP. De elastische eigenschap die de dakbedekking heeft met het toevoegen van de kunststof, maakt dat het materiaal soepeler is bij temperatuurschommelingen. Daarbij is het materiaal UV-bestendig, wat scheurtjes tegengaat bij een langdurige blootstelling aan fel zonlicht in de zomerperiode. Een derde voordeel dat APP u biedt ten opzichte van het klassieke dakleer, is het feit dat APP doorgaans minder onderhoud nodig heeft. Zo blijft het materiaal langer mooi!

Styreen Butadieen Styreen (SBS)

Het alternatief voor APP is SBS. Net als bij APP, is ook aan dit type bitumen dakbedekking een extra stof toegevoegd. Het dakleer is voorzien van rubber. Net als bij de elastische kunststof dat aan APP wordt toegevoegd, zorgt ook rubber dat het dakleer soepeler wordt. Een eigenschap die van pas komt bij hevige temperatuurschommelingen. Een ander voordeel van rubber in een bitumen dakbedekking is dat het materiaal makkelijker aan zijn ondergrond blijft kleven. Dakleer branden betekent dat de onderkant sterk verhit wordt, zodat het als het ware samensmelt met de ondergrond. De grote kleefkracht van SBS maakt dat de kans op lekkages sterk afneemt.

Toch zal een dakdekker u niet altijd SBS aanraden. Het nadeel van dit materiaal ten opzichte van bijvoorbeeld APP is dat het dakleer enigszins poreus kan worden als het langdurig wordt blootgesteld aan UV-straling. Het dakleer zou als gevolg hiervan hemelwater op kunnen nemen, wat de kans op vochtproblemen vergroot. U kunt dit opvangen door het dakleer te voorzien van dakgrind. De dakbedekking wordt hierbij beschermd door een laagje kiezels, die de UV-straling opnemen of weerkaatsen voordat dit het dakleer bereikt.

Hoe plaatst men bitumen dakbedekking?

Het plaatsen van bitumen dakbedekking gebeurt met een brander. De brander zorgt dat de bitumen dakbedekking aan de onderlaag van uw dakbedekking blijft plakken. Zoals u eerder las, heeft onder meer SBS een zeer grote kleefkracht. Vaak wordt de onderlaag van een bitumen dakbedekking verlijmd aangebracht op de dakconstructie. Het is bij de montage van deze onderlaag van groot belang, dat deze waterdicht is en dat naden netjes zijn afgewerkt. Zou dit niet het geval zijn, dan loopt u het risico dat er via deze naden vocht bij uw dakconstructie naar binnen kan sijpelen. Iets wat voor zeer vervelende vochtproblemen kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in de houten constructie onder de onderlaag van het dakleer.

Nadat de onderlaag van het dakleer is aangebracht, wordt deze voorzien van een primer. De primer zorgt, net als dat u dit bij het behangen op de muur aanbrengt, voor een goede hechting van de toplaag aan de onderlaag. Dit is cruciaal, om te voorkomen dat er vocht tussen beide lagen zou kunnen komen. De toplaag wordt baan voor baan naast elkaar gelegd, waarbij men begint bij het afvoerputje van het dak. Houd er rekening mee, dat de verschillende banen elkaar vaak enigszins overlappen. Zo kan voorkomen worden dat er vocht tussen de banen in de naden sijpelt.

 

Dakleer laten branden? Neem direct contact op!

Branden van dakleer aan de onderlaag

Er zijn verschillende manieren om een toplaag aan de onderlaag vast te maken. Het is afhankelijk van de gekozen dakbedekking, welk type bevestiging het meest geschikt is. Bij een bitumen dakbedekking wordt gekozen voor het branden van dakleer. Men gebruikt hier een gasbrander bij. Voordat de gasbrander gebruikt wordt, moeten alle banen van de toplaag gelegd zijn. Zo kunnen dezeachter elkaar door bevestigd worden aan de onderlaag. Met leggen bedoeld men hier, dat uitgemeten is hoe breed de verschillende banen moeten worden en dat per baan een rol klaarligt met dakleer. De rol kan bij de volgende stap over de baan worden uitgerold. Het branden van dakleer betekent dat de banen over de volle breedte verwarmd worden. Door de banen over de volle breedte te branden ontstaat er een zogenaamde bitumenrups voor de rol. Een dakdekker zal de rol vervolgens stevig aandrukken, om een optimale hechting te verzorgen.

Tip: controleer altijd of een dakdekker een brandblusser in de buurt heeft bij het uitvoeren van deze klus. Mocht er onverhoopt een brandje ontstaan, dan is het belangrijk dat deze direct geblust kan worden om erger te voorkomen.

Randen afwerken van een bitumen dakbedekking

Het is van groot belang dat ook de randen van de bitumen dakbedekking netjes worden afgewerkt. In veel gevallen doet een dakdekker dit voorafgaand aan het aanbrengen van het dakleer op de onderlaag. Er wordt voor de randen gebruik gemaakt van stromen van minimaal een meter lang. Net als bij de banen met dakleer, is het ook bij de randen belangrijk dat de verschillende stukken elkaar overlappen. Zo kan voorkomen worden dat er vocht via de naden onder de dakbedekking komt. Met een koude kleefstof kunnen de verschillende banen aan elkaar vast worden gemaakt.

Levensduur van bitumen dakbedekking verlengen

Bij een bitumen dakbedekking is het belangrijk om regelmatig voor onderhoud aan het materiaal te zorgen. Het maakt dat het dakleer in een goede conditie blijft en lekkages voorkomen kunnen worden. Bij het onderhoud aan de dakbedekking zal een dakdekker algen en mossen op het dak voor u verwijderen. Een dergelijke aanslag verlaagt de levensduur van het materiaal aanzienlijk. Wanneer zich een klein scheurtje voordoet in de dakbedekking, kan een dakdekker dit vaak nog dichtbranden met de gasbrander. Ook kan er een kleine stukje dakleer over de barst geplaatst worden. Laat het onderhoud altijd door een dakdekker uitvoeren, om verzekerd te zijn van een professionele uitvoering.

Extra laag dakleer op uw dak branden

Zoals u eerder las, kan een volledig nieuwe dakbedekking van dakleer over een bestaande dakbedekking worden aangebracht. Het verlengt de levensduur van de oude laag dakleer aanzienlijk en is goedkoper dan de keuze voor een volledig nieuwe dakbedekking. Dit geldt niet, wanneer u dit in het verleden al eens gedaan heeft. De dakbedekking zou bij een extra laag te zwaar kunnen worden. U zult eerst de oude laag moeten laten verwijderen om hier vervolgens een nieuwe laag op aan te brengen.

Maak gebruik van dakgrind op uw dakleer

Naast de mogelijkheid om een nieuwe laag dakleer over de bestaande laag aan te brengen, kunt u ook kiezen voor het gebruik van dakgrind. Dakgrind is niets meer dan een grote hoop met kiezels, die over uw dakbedekking verdeeld wordt. Het dakgrind zorgt voor de weerkaatsing of het absorberen van UV-straling, waardoor uw dakbedekking minder snel zal slijten. Daarbij beschermt het dakgrind het dakleer tegen diverse andere gevaren. Denk bijvoorbeeld ook aan takken die tegen uw dakbedekking kunnen slaan tijdens een storm. Houd er rekening mee dat het dakgrind eens in de zoveel jaar vervangen zal moeten worden. Een zuigwagen kan het dakgrind opzuigen en afvoeren.

Alternatieven door een bitumen dakbedekking

Eerder in dit artikel werd ingegaan op de verschillende nadelen van een bitumen dakbedekking. Zo is de levensduur van het materiaal relatief kort in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Onderstaand vindt u een handig overzicht van de diverse soorten dakbedekking die momenteel populair zijn. We maken hierbij onderscheid tussen de dakbedekking voor een plat dak en soorten voor een schuin dak. Het gebruik van dakleer is immers zeer ongebruikelijk op een schuin dak.

Dakbedekking voor schuine daken

Voor het bedekken van een schuin dak wordt vaak gekozen voor een van de onderstaande soorten dakbedekking. Met name de betonnen dakpan is een slimme investering! Het materiaal gaat ontzettend lang mee (circa 50-55 jaar) en is relatief goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld een gebakken dakpan.

TypeLevensduurPrijs
Aluminium dakbedekking50 jaar+
Leien60 jaar+
Dakbedekking van zink80 jaar++
Rieten dakbedekking30 jaar++
Koperen dakbedekking80 jaar++
Gebakken dakpan40 jaar-
Betonnen dakpan50 jaar-

Dakbedekking voor een plat dak

Vergelijkbaar voor het bedekken van een plat dak, vindt u onderstaand een overzicht van de mogelijkheden. Al jaren behoort dakleer tot de populairste opties, doordat het materiaal relatief goedkoop is. Daarbij is het eenvoudig aan te brengen! Ook een groen dak is momenteel sterk in opkomst. Mede doordat het bijdraagt aan een verbetering van uw isolatiewaarde.

TypeLevensduurPrijs
Bitumen dakbedekking30 jaar-
PVC dakbedekking35 jaar-
EPDM42.5 jaar+
Groene dakbedekking50 jaar++

Waarvoor schakelt u ons in?

  • Ervaren vakmannen
  • Service & kwaliteit
  • Bieden scherpe prijzen
  • Spoedservice

Bel nu de dakdekker in Nijmegen

Call Now Button